Sanatatea copilului

# educatie alimentara # alimentatie copii #copii

Cum le oferim copiilor educatie alimentara. Sfatul nutritionistului

 

Multi parinti isi doresc ca micutii sa aiba o relatie cat mai sanatoasa cu mancarea pentru ca acest lucru sa nu devina o problema pe viitor. Pe langa jocurile care pot sa fie facute cu alimentele si copiii, Mihaela Bilic a venit in ajutorul romanilor, oferindu-le sfaturi pretioase si punctand ca trebuie sa mancam cate putin din tot pentru a avea atat noi, cat si micutii, o alimentatie sanatoasa.

„Cum ne crestem copiii?

Educatia in nutritie este parte integranta din educatia de baza a unui copil. Mancam in fiecare zi si chiar de mai multe ori pe zi, iar alegerile pe care le facem influenteaza major functionarea organismului. Asa cum invatam geografie, istorie si biologie trebuie sa invatam care sunt nutrientii, ce rol au, in ce alimente ii gasim. Tot in copilarie se invata notiunea de portie corecta, care este ritmul meselor si relatia cu mancarea. Daca stabilim principiile corecte ale unei alimentatii echilibrate, scade riscul aparitiei unor obiceiuri periculoase: mancat in exces, rontait intre mese, ignorarea senzatiilor alimentare sau cure de slabire, meniuri dietetice si regimuri vegetariene, profund contraindicate copiilor.

Din pacate si adultii si copiii in Romania mananca mult si prost. Generatiile care au suferit in trecut de lipsa mancarii, au tendinta in prezent sa consume in exces. Parintii isi rasfata copiii cu mancare, le fac toate mofturile si cumpara produse doar pentru ca au ambalajul frumos colorat. In familie s-a pierdut obiceiul de a sta la masa si de a manca impreuna cu ceilalti. Mancarea este de multe ori semipreparata, sandvisuri sau fast-food, nu se tine cont de cantitate si nici de ritmul meselor. Fiecare mananca ce vrea, cat vrea si cand vrea. Iar pentru copii este o tragedie, fara disciplina si reguli clare nu putem avea un comportament alimentar echilibrat.

O alimentatie echilibrata inseamna putin din tot. Desi pare simplu, este greu de pus in practica. O dieta diversificata trebuie sa contina minimum 15 ingrediente diferite in fiecare zi. Inseamna mancare gatita, produse proaspete si portii mici. Ori alimentatia copiilor este mai degraba monotona, abundenta cantitativ, cu un continut crescut de zahar si produse ultra procesate.

Tot la capitolul echilibru intra si cunoasterea senzatiilor  alimentare. Copiii trebuie sa stie cand le este foame si cand s-au saturat. Au nevoie si de educatie emotionala, sa invete care sunt emotiile si sa nu le confunde cu foamea.

Nu in ultimul rand e nevoie sa demontam miturile alimentare profund inradacinate in constiinta parintilor. Dieta copiilor presupune un aport de grasime mai mare decat in cazul adultilor si mese mai multe, iar portile sunt mai mici. Copiii nu au voie sa manance degresat sau vegetarian si nici la cura de slabire nu trebuie pusi.

Joaca cu mancarea este o metoda ludica de a deprinde obiceiuri sanatoase. In cadrul unor ateliere de nutritie copiii pot fi invatati sa manance cu simturile. Sa fac lectii de degustare si se da o nota pe o scara de la 1 la 10 pentru fiecare din cele 5 simturi: vaz, auz, miros, gust si atingere. Inclusiv senzatia de foame trebuie antrenata si notata, e recomandat sa invatam sa mancam doar la o foame de la nota 6 in sus.

Copiii trebuie incurajati sa descopere alimente noi, sa incerce combinatii de ingrediente si sa participe la gatit. Chiar si acasa este bine sa le dam copiilor sarcini in bucatarie, de la prepararea mancarii pana la asezarea mesei sau spalarea vaselor.

Un stil de viata sanatos inseamna mai mult decat o alimentatie corecta. Dincolo de continutul farfuriei, ritmul meselor si dimensiunea portiei fac diferenta. Deprinderea unor obiceiuri sanatoase are loc in copilarie si se bazeaza pe exemplul personal. Nu poti cere copiilor sa manance sanatos, daca restul familiei nu face asta.

Echilibrul emotional este si el important, copiii au nevoie de atentie, nu de mancare pe saturate. Activitatile fizice, timpul petrecut in aer liber, practicarea unor hobby-uri care sa presupuna prezenta prietenilor si a familiei contribuie esential la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a unui copil. O relatie nesanatoasa cu mancarea tradeaza de fapt un dezechilibru emotional care nu se trateaza prin cura de slabire.

Ascultati si observati ce va spune corpul vostru. Mancarea este buna doar atunci cand va este foame. Tristetea, plictiseala, frica, furia, singuratatea nu se trateaza cu mancare! Experimentati pana aflati ce va place si ce aveti nevoie. Mancarea va este un prieten, dar nu singurul si nici cel mai bun prieten.”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului