De prin lume adunate

# printesa pingyang # olga de kiev #femei exceptionale #istorie

Femei exceptionale care au schimbat istoria

De prea mult timp, cartile de istorie sunt pline de actiuni si ispravi ale unor oameni, mari sau nu, si de explicatii privind modul in care actiunile lor au modelat istoria si lumea asa cum o cunoastem. Din fericire, in ultimii ani, femeile care s-au implicat si ele in formarea lumii sunt laudate mai tare si cu mai multa frecventa, dar raman atatea nume care ar trebui sa fie in gura tuturor, nu doar a istoricilor si specialistilor. Multe femei de-a lungul istoriei au detinut o putere imensa si au facut cu ea lucruri revolutionare, care au schimbat vieti.

Printesa Pingyang

Printesa Pingyang nu s-a nascut intr-o familie regala, nici pe departe. Tatal ei a fost un general de armata care lucra pentru mult detestatul imparat Yang, a carui prioritate principala era construirea Marelui Zid Chinezesc, indiferent de costul uman.

Imparatul Yang, constient de nepopularitatea sa, a ordonat asasinarea multor generali care credea ca se vor intoarce impotriva sa, inclusiv a tatalui lui Pingyang, Li Yuan. Li Yuan, dupa ce a aflat de planul de asasinat, a pornit o revolta, iar Pingyang a venit sa i se alature. Pingyang a adunat rapid o armata de 70.000 de oameni si s-a facut placuta de oamenii de rand. Era cunoscuta in toata China ca un general deopotriva temut si iubit. Dupa ce revolutia tatalui ei a reusit sa-l uzurpe pe imparatul Yang, Pingyang a devenit printesa Pingyang si se crede ca este singura femeie din istoria Chinei care a primit o inmormantare militara.

Olga de Kiev

Olga de Kiev a fost unul dintre cei mai importanti si mai influenti lideri ai Europei timpurii. Dupa uciderea sotului ei in anul 945 d.Hr., Olga a pornit o razbunare de o amploare cum rar s-a mai vazut in lume si aproape a sters de pe fata pamantului tribul Drevlian, responsabil de moartea sotului ei.

Olga nu numai ca s-a razbunat rapid pe ucigasii sotului ei, dar a si reformat legile care au dus la aparitia dusmaniei, in ceea ce se crede a fi prima reforma juridica inregistrata in istoria Europei. Mai tarziu in viata, dupa ce s-a convertit la crestinism, a fost canonizata ca sfanta la acelasi nivel cu cei 12 ucenici, o onoare care a fost acordata doar la cinci femei din istorie.

Zenobia

Legendara regina a Imperiului Palmyrene, in Siria de astazi, a fost o conducatoare de o eficacitate si eficienta infricosatoare. Cand sotul ei, regele Palmyrei, a murit, imperiul lor a ajuns practic in proprietatea romanilor. Toate acestea s-au schimbat in doar cativa ani dupa ce Zenobia a ajuns la putere.

La doi ani de la moartea sotului ei, in 269 d.Hr., Zenobia nu numai ca a recuperat teritoriul initial al Palmyrei, dar a luat Egiptul de la romani, precum si bucati uriase din Iordania, Palestina si Anatolia.

Ecaterina cea Mare

Una dintre cele mai faimoase regine din istorie, responsabila aproape de una singura pentru modernizarea Rusiei, a fost cu adevarat respectabila Ecaterina cea Mare.

Dupa ce si-a uzurpat propriul sot, Ecaterina cea Mare a dedicat resurse pentru a promova arta si cultura tarii sale, in timp ce a luptat cu succes impotriva Imperiului Otoman si a extins Imperiul Rus pe trei continente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea