Machiaj & Cosmetica

#niacinamide #ingrijire ten #acid hialuronic #beneficii

Niacinamide versus acid hialuronic. Care sunt diferentele si cand trebuie utilizate

 

Cu totii am auzit de niacinamide si de acid hialuronic. Stim ca sunt ideale pentru ingrijirea tenului, insa se potrivesc oricui? Cum si cand se folosesc in mod corect? 

Stapanirea rutinei de ingrijire a tenului nu inseamna sa folosesti fiecare ingredient existent, oricat de tentant ar fi. Cu atat de multe optiuni de crème, serumiri si alte produse de ingrijire care se lanseaza periodic este imposibil sa tii pasul cu toate, mai ales sa le si folosesti pe toate. Tocmai de aceea este important sa cunosti nevoile tenului tau si sa alegi produsele potrivite acestuia.

Intelegerea exacta a ceea ce face fiecare ingredient de ingrijire a pielii te va ajuta sa restrangi exact ceea ce trebuie sa folosesti si cand. Atat niacinamidele, cat si acidul hialuronic pot ajuta toate tipurile de piele, dar ai cu adevarat nevoie de amandoua? Sau poti folosi doar unul dintre ele?

Niacinamide sau acid hialuronic?

Inainte de a intra in profunzime, este important sa stii ce este fiecare ingredient. 

- Niacinamida este o forma de vitamina B3, are puternice proprietati antioxidante, antiinflamatorii si anti-pigmentare.

- Acidul hialuronic este o molecula de zahar sau glicozaminoglican care este abundenta in mod natural in organism, aceasta fiind gasita in piele, articulatii si in tesutul conjunctiv.

Fiecare dintre cele doua substante are beneficii diferite.

"Niacinamidele protejeaza impotriva deteriorarii ADN-ului, creste functia imunitara a pielii, precum si hidratarea si intareste bariera pielii. Poate ajuta la imbunatatirea rosetii, precum si la reglarea productiei de ulei. Pe de lata parte, acidul hialuronic este un hidratant puternic si are capacitatea de a retine de 1000 de ori propria greutate in molecule de apa. Pe langa abilitatile sale umectante, are, de asemenea, proprietati antimicrobiene naturale, antioxidante, de vindecare a ranilor si antiinflamatorii.", explica medicul estetician, Dr. Paris Acharya. 

Este adevarat ca, pe hartie, ambele par destul de asemanatoare - ambele ajuta la hidratare, sunt antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii, dar sunt destul de diferite. Daca vorbim doar despre beneficiile de top in aceasta dezbatere niacinamida vs. acid hialuronic, prima este un regulator de ulei care poate ajuta in problema rosetii, in timp ce acidul hialuronic este mai mult despre hidratare.

Dr. Paris este de acord: "Sunt cu adevarat diferite - in primul rand deoarece niacinamida este o forma de vitamina B3, iar celalalt acid hialuronic este o molecula de zahar. Acidul hialuronic este un hidratant puternic, in timp ce niacinamida este mai mult un antioxidant cu proprietati de hidratare adaugate."

Cum sa utilizezi corect aceste ingrediente

Cel mai bun mod de a obtine beneficiile oricarui ingredient pentru piele este sa il folosesti sub forma unui ser, fie ca este vorba despre un ser de zi sau unul de noapte. Formulele usoare, pe baza de apa, se vor afunda mai adanc in piele si isi fac efectul mai rapid.

Bonusul atat al niacinamidei, cat si al acidului hialuronic este ca functioneaza destul de bine si sub alte forme, cum ar fi cele mai bune creme hidratante pentru ten. Niciodata nu putem obtine suficient acid hialuronic in pielea noastra, iar acesta este inclus in tot felul de produse, atat in ingrijirea pielii, cat si in tratamentele corporale si machiaj - nu exista cu adevarat un produs in care sa nu functioneze eficient.

Cand alegi produsul dorit, fii atenta la procentele de ingrediente din aceste produse. In multe produse vei gasi concentratii extrem de mici ale acestor ingrediente, fiind ineficiente. Nu alege un produs care are un procent mai mic de 4% al substantei active dorite.

Niacinamidele si acidul hialuronic pot fi folosite impreuna?

Desigur. Pentru ca nu sunt prea iritante sau conflictuale, se pot folosi impreuna. De fapt, cele doua pot fi gasite adesea impreuna, in acelasi produs. 

Sunt niacinamidele si acidul hialuronic bune pentru tenul gras?

Daca prioritizarea ingrijirii pielii pentru tenul gras este importanta pentru tine, exista un ingredient care apare in top. "Niacinamida este cu siguranta mai buna pentru pielea grasa. Recomand acest ingredient in locul antioxidantilor pe baza de vitamine pentru tipurile de piele predispuse la tenul gras.", spune Dr. Paris.  

Niacinamidele si acidul hialuronic – dezavantaje

Desi au numeroase proprietati benefice, si par ca nu ar avea niciun dezavantaj, ambele pot avea dezavantaje, mai ales daca tenul tau nu reactioneaza bine la ele. Prin urmare, daca nu ai mai folosit pana cum astfel de produse, este important sa le testezi mai intai pe o portiune mica de piele.

Niacinamidele pot provoca, in cazuri rare, iritatii ale pielii, mancarimi si roseata - in special pentru cei cu predispozitie la reactii alergice ale pielii.

Acidul hialuronic, daca este aplicat pe o piele exceptional de uscata, poate extrage apa din straturile mai profunde, lasand pielea sa se simta mai intinsa si uscata. “Aplicati intotdeauna cele mai bune produse cu acid hialuronic pe pielea umeda, pentru a preveni acest lucru.", explica Dr. Paris Acharya. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din machiaj-cosmetica

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare