Do it yourself

#varuirea pomilor fructiferi #varuire pomi #pomi fructiferi

Importanta varuirii pomilor fructiferi. Poti folosi vopsea lavabila in loc de var?

Varuirea pomilor fructiferi este un obicei care dateaza de multe generatii. Cu toate acestea, putini mai stiu care este scopul varuirii pomilor, mai ales cand vorbim despre oraseni. Si mai putini sunt cei care stiu sa faca acest lucru ca la carte.

In ultima vreme, in mediul online, au aparut voci care spun ca varuirea nu ajuta la nimic. Ba mai mult, ca ar fi nociva pentru copaci si mediu.  Cu toate acestea, nu exista niciun studiu care sa dovedeasca ca varuirea este nociva. Din contra!

Cand si cum se efectueaza varuirea pomilor si le ce ajuta

Varuirea pomilor se efectueaza de doua ori pe an: primavara si toamna. Cea mai importanta este insa varuirea de primavara, care tine la distanta daunatorii de pomii fructiferi.

Varuirea de primavara se face pana cel tarziu, la inceputul lunii mai. Ideal este sa se faca dupa incheierea lucrarilor de taiere si tropire, inainte ca pomii sa infloreasca, insa poate fi efectuata si in timp ce pomii sunt deja infloriti.

Pe langa faptul ca varuirea de primavara tine daunatorii la distanta, aceasta are si un rol estetic in livezi, oferind un aspect ingrijit.

Toamna, varuirea se efectueaza inainte de venirea inghetului. Ideal este sa se faca in luna octombrie.

Varuirea pomilor este cu atat mai importanta in cazul pomilor fructiferi. Aceasta varuire impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiul copacului. De asemenea, varuirea impiedica anumiti daunatori sa se catere pe trunchiuri ajungand la flori si fructe.

De asemenea, specialistii in pomicultura sustin ca tratamentul dezinfectant tine la distanta parajitii care pot provoca daune scoartei.

Varuirea mai are si alt rol. In timpul verii protejeaza trunchiul de razele nocive ale soarelui, iar iarna, protejeaza in fata inghetului.

Poti folosi vopsea lavabila in loc de var?

Varul este cel folosit de zeci de ani la vopsirea pomilor. Multi se intreaba insa daca pot folosi lavabila in locul varului. Raspunsul este ca depinde de lavabila.

Daca vrei sa folosesti vopsea lavabila in loc de var, pentru a avea acelasi efect trebuie sa te asiguri ca folosesti o vopsea de interior pe baza de ioni de argint care actioneaza ca o bariera protectoare in fata bacteriilor si daunatorilor, dar si ca fungicid. O alta conditie este ca aceasta sa fie alba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului