Dieta si nutritie

#pericolul din crenvursti #ce contin crenvurstii #crenvurst de porc #crenvurst

Crenvurstii, otrava din farfurie. De ce sa nu-i consumi. Sunt cu atat mai nocivi pentru copii

Crenvurstii reprezinta una dintre mancarurile favorite ale multor persoane, deoarece sunt foarte usor de preparat si sunt si gustosi. Sunt preferati in special de copii, dar si de adulti. Putini stiu insa cat de nocivi sunt pentru sanatate si pentru organism si continua sa-i consume frecvent, dar mai ales sa-i dea copiilor.

 

InfoCons a realizat recent un studiu care arata ce contin crenvrstii cu adevarat. Potrivit acestora, cei mai multi crenvursti de porc contin, de fapt, carne de pui, apa, sare, aditivi si foarte putina carne de porc.

InfoCons a analizat etichetele a 19 produse de tip crenvursti de porc din Romania. Acestia au observat ca pentru unele produse comercializate ca “crenvursti de porc” ingedientul principal este carnea de pui, urmata de apa, sare si abia apoi carne de porc.  

“Procentul de carne de porc este cuprins intre 10 si 93% din compozitia produsului. Exista si produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvursti carne de porc”, insa primul ingredient din lista este carnea de pui. Carnea de porc se afla pe a patra pozitie in lista ingredientelor.

Din punct de vedere al altor ingrediente regasite in compozitie:

  • 57.89% au in compozitie apa, fiind si cel de-al doilea ingredient
  • 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atentie! Ingredientele de pe eticheta se afla in ordine descrescatoare: primul fiind in cantitatea cea mai mare, iar ultimul in cantitatea cea mai mica.

Atentie! Ingredientele de pe eticheta se afla in ordine descrescatoare: primul fiind in cantitatea cea mai mare, iar ultimul in cantitatea cea mai mica.”, se arata pe site-ul InfoCons.

In plus, crenvurstii sunt plini de aditivi alimentari (E-uri). Potrivit InfoCons a toate produsele contin E-uri, iar numarul acestora variaza intre doua si 11 E-uri pentru fiecare produs in parte.

In absolut toate produsele analizate, se regaseste nitritul de sodiu (E250). Nitratul de sodiu este un aditiv alimentar din categoria conservantilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zacaminte naturale. Este o pulbere de culoare alba, eficienta impotriva bacteriei Clostridium botulinum. In stomac, in prezenta proteinelor, nitritii formeaza nitrozamine, substante cu potential cancerigen. De asemeni, ei reactioneaza cu hemoglobina, distrugand-o. Hemoglobina copiilor, in comparatie cu hemoglobina adultilor este mult mai sensibila fata de nitriti, motiv pentru care copiii nu ar trebui sa consume produse continand acest aditiv. Se recomanda citirea cu atentie a etichetelor de pe alimente, se arata pe pagina Infocons.

Alte E-uri intalnite in crenvursti sunt difosfatul de sodiu (E450), acidul asorbic (E300), monoglutamat de sodiu (E621), ascorbat de sodiu (E301) si carmin (E120). 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare