Ingredientele necesare
Pentru aluat: 500 de grame de faina, 250 ml de lapte, 125 gr de zahar, 50 ml de ulei, 50 gr de unt, 25 gr drojdie proaspata, doua galbenusuri, o lingurita de coaja rasa de portocala, una de lamaie, un varf de lingurita de sare, vanilie.
Pentru umplutura: 650 grame de branza dulce de vaci, 130 gr de zahar, 100 gr de stafide, 100 ml de rom, trei oua, o lingurita coaja rasa de portocale, o lingurita coaja rasa de lamaie, vanilie.
Pentru uns: doua linguri de lapte, un galbenus, zahar pudra, seminte de mac.
Cum se prepara
Pentru a pregati aluatul amesteca cele doua galbenusuri cu vanilia si coasja de lamaie si portocala. Pune un varf de lingurita de sare si amesteca totul pana cand se omogenizeaza foarte bine. Cerne intr-un bol separat mai mare faina, iar in centru fa un spatiu. Amesteca drojdia cu o lingura de zahar si sase linguri de lapte cald si toarna rezultatul obtinut peste faina din bol. Acopera cu un strat de faina si lasa sa se odihneasca timp de 10 minute. Incalzeste cantitatea de lapte ramasa si amestec-o cu zaharul. Separat topeste untul impreuna cu uleiul.
Dupa ce drojdia a crescut, adauga amestecul de galbenusuri si incepe sa framanti foarte bine. Incorporeaza treptat si amestecul de unt si ulei. La final rezultatul trebuie sa fie un aluat fin.
Cum se prepara umplutura: lasa stafidele la hidratat in rom. Intr-un recipient separat amesteca branza dulce, zaharul, vanilie, coaja de lamaie si portocala cu zaharul. Amesteca pana cand obtii un amestec omogen. Adauga si stafidele scurse.
Cand observi ca aluatul si-a dublat volumul asaza-l pe masa de lucru si imparte-l in doua. Una dintre bucati pune-o pe fundul formei, iar pe cealalta impleteste-o in trei, apoi o vei aseza in forma pe margine. Aluatul trebuie sa mai stea o jumatate de ora in forma, sa creasca.
Toarna umplutura in tava peste aluat. Unge cu atentie marginile cu galbenus batut si amestecat cu lapte si optional poti decora totul cu mac.
Se lasa la copt pentru 20 de minute la 180 de grade, apoi la 160 de grade pana cand este gata, aproximativ inca 20-25 de minute.
FOTO: spynews.ro