Cresterea copilului

# tablete #ecrane #copii #telefoane

Telefoanele si tabletele distrug copiii! Semnalele de alarma trase de medici!

 

Numarul copiilor care folosesc tablete si telefoane inca de la varste fragede creste alarmant de la un an la altul. Daca in trecut parintii isi cumparau linistea lasand copiii la televizor ore in sir, in prezent acestia petrec foarte mult timp in fata telefoanelor mobile sau a tabletelor.

Din pacate, acest obicei are un impact devastator asupra dezvoltarii copiilor, iar multi parinti nu sunt constienti de acest lucru. Medicii pediatri si neurologi descurajeaza utilizarea tehnologiei pentru copiii cu varsta sub doi ani, expunand permanent pericolele iminente asupra dezvoltarii armonioase a acestora.

Cercetarile au aratat ca cei mici petrec chiar si sase ore stand cu ochii in ecrane intr-o singura zi.

”Expunerea indelungata la varste mici a copilului la ecrane, ii poate afecta acestuia dezvoltarea cognitiva sau socio-emotionala. Explorarea lumii folosind toate simturile si dezvoltarea motricitatii fine si grosiere in perioada prescolaritatii sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltarii globale a copiilor, fiind in legatura directa cu dezvoltarea limbajului, gandirii si memoriei. De aceea, este recomandat ca copiii sub 6 ani sa petreaca cat mai mult timp jucandu-se si cat mai putin stand in fata ecranelor”, spune Otilia Mantelers, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti romani in parenting.

Potrivit Organizatiei Salvati Copiii, peste 27% dintre copiii din Romania stau pe telefon sau tableta peste sase ore zilnic, intr-o zi de scoala. Alte studii arata ca, de fapt, 85% dintre copiii cu varste intre 5-16 ani petrec 5 ore/zi pe retele sociale. Copiii cu varste intre 2-5 ani petrec zilnic in fata ecranului, in medie, 3 ore, iar copiii de 5-9 ani merg usor usor, catre o medie de 4 ore pe zi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un copil sub 1 an sa nu aiba deloc timp alocat pentru ecrane, un copil cu varsta intre 1-2 ani nu mai mult de 1 ora pe zi, la fel si copii de 3-4 ani.

„Lumina albastra care emana de la ecrane inhiba secretia melatoninei (hormonul somnului), iar in timp are un efect daunator asupra copilului. Timpul maxim pe care il poate petrece un copil in fata telefonului pentru a evita problemele oftalmologice este: de la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute; pana la 10 ani – nu mai mult de 15 minute; de la varsta de 10 ani se permite cate 20 minute de 3 ori pe zi.

Sunt niste indicatii drastice din motiv ca unii copii acuza cefalee, ochi rosii si senzatia de nisip in ochi in urma unui timp indelungat petrecut in fata gadgeturilor. De asemenea, este important sa mentionam ca copiii concentrati la monitor uita sa clipeasca, clipitul este o reactie de protectie, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil in mod normal ar trebui sa clipeasca de 10-14 ori pe minut”, spune medicul oftalmolog Cristina Guzun.

Care sunt efectele nocive ale utilizarii tehnologiei de catre copiii mici: modificari in dezvoltarea creierului, tendinta spre obezitate, predispunere la violenta, expunere la radiatii, interactiune redusa, privare de somn, afectarea vederii, dependenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare