Cresterea copilului

#preferinte alimentare # alimentatie copii #copiii #parinti

Mihaela Bilic, dezvaluire importanta pentru parinti. Ce trebuie sa stie toti despre alimentatie

Numerosi parinti o urmaresc pe Mihaela Bilic pentru a afla aspecte importante despre alimentatia pe care pot sa le-o ofere copiilor. De aceasta data, nutritionistul a vorbit despre aspectul emotional pe care poate sa il aiba mancarea atat pentru noi, cat si pentru cei mici.

 

Mihaela Bilic i-a sfatuit pe toti sa nu ii oblige pe copii sa manance un aliment care nu este pe placul lor, caci acestia pot sa dezvolte aversiune fata de respectivele bucate. Ba chiar, nutritionistul a explicat ca este important ca micutii sa participe la diferite activitati din bucatarie.

“Gustul e in cap, nu in gura!!

Mancarea nu inseamna doar combustibil pentru organism, este si placere pentru simturi. Perceptia gustului are loc in creier si este o combinatie intre stimulii primiti de la receptorii de gust si miros. Simtului gustativ apare in stadiul embrionar insa numarul si diversitatea receptorilor variaza de la o persoana la alta. Cu alte cuvinte suntem cu totii diferiti cand e vorba de gusturi.

Lucrurile sunt mai complicate de atat, orice experienta gustativa are 2 componente:

-una anatomica, care inseamna perceptia celor 4 gusturi de baza acru amar dulce sarat

-una emotionala, care corespunde cuvintelor imi place/nu-mi place; alimentul este asociat mental cu o anumita traire sau experienta avuta in timpul degustarii.

In concluzie nu conteaza gustul real al unui produs, conteaza ce proiectie facem noi asupra lui. In afara de zahar, nu suntem programati genetic sa iubim un aliment. Toate preferintele alimentare pe care le dezvoltam in timp sunt rezultatul experientelor gustative.

Aspectul emotional este important mai ales la diversificarea alimentatiei pentru copii. Daca ii obligati sa manance sau nu gatiti pe placul lor un anumit aliment, riscati ca ei sa dezvolte aversiune pentru multe feluri de mancare.

Participarea copiilor la activitatile din bucatarie este esentiala pentru imprietenirea lor cu alimentele. Atmosfera din jurul mesei si felul in care ceilalti membri ai familiei apreciaza un anumit produs il va face pe copil sa-l consume chiar daca gustul este unul greu de acceptat. Cel mai bun exemplu este gustul amar, exista copii care consuma cu placere salata de andive pentru simplu fapt ca toata familia face asta.

Gustul nu tine de aliment, ci de persoana! Indiferent de ADN-ul nostru anatomic, educatia gustului se face in functie de mediu si de contextul emotional. Gustul se invata si se diversifica pe baza de experiente alimentare placute. Memoria e mai importanta decat papila, cand vine vorba de mancare!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului