Biografie Tatiana Stepa

Biografie Tatiana Stepa

Tatiana Stepa a fost una dintre cele mai cunoscute cantautoare de muzica folk. Artista s-a nascut la Lupeni pe 21 aprilie 1963 si a incetat din viata in data de 7 august 2009 la spitalul Militar din Bucuresti.

Mama sa, olteanca din Gorj a fost data ca sluga pe cand avea doar 10 ani. Tatal sau, originar din Moldova, a fost copil de regiment. Cei 2 au fugit in Valea Jiului pentru a scapa de umilinta. Toata viata ei, Tatiana a fost inconjurata de muzica.

A cantat pentru prima data pe scena pe cand era la gradinita. A studiat de mica vioara, pian si balet. Desi a facut 8 ani vioara ca instrument principal, Tatiana a urmat Liceul de Arhitectura din capitala. Aici a auzit pentru prima data muzica folk.

Avand in vedere ca stia sa cante la vioara, nu i-a fost greu sa invete chitara si astfel, in septembrie 1982, pe stadionul din Fagaras, a debutat in Cenaclul Flacara cu o piesa intitulata „Si-am sa-mi fac o doina”. A ramas in componenta acestui grup muzical pana in 1985.

Intre anii 1992-1996 a fost membra a Cenaclului „Totusi Iubirea” alaturi de care a participat la peste 2.000 de concerte, la un spectacol aniversar de la Galati atingand un maxim de 50.000 de spectatori.

Dupa 1985, cand grupul „Cenaclul Flacara” a fost interzis si ea ca artista, Tatiana a lucrat timp de 11 ani in mina Lupeni, ca mai apoi sa vina la Bucuresti pe postul de tehnoredactor.

Din 1996 si pana la moarte, Tatiana a sustinut peste 1.000 de concerte, marea majoritatea pe scenele marilor orase din Romania, Italia, Germania, Franta, Republica Moldova si Bulgaria. Anual, Tatiana Stepa a fost invitata la toate evenimentele ce tin de muzica folk din tara, printre care festivalul Om Bun, Folk You, Sighisioara sau Folkfest.